onsdag 14 april 2010

Mummel om mediciner

Läser den här artikeln, och minns...

Under en period fick jag neurontin utskrivet, eftersom man konstaterat att det funkade mot neuropatisk smärta.
Den funkade, någorlunda, men det var under den perioden jag i detalj planerade hur jag skulle ta livet av mej. Var och hur, och t o m begravningen planerade jag, och det var så nära, så nära att jag faktiskt genomförde det hela.

Så råkade jag läsa en undersökning om hur just neurontin framkallade självmordstankar. Det var en amerikansk undersökning, och jag minns inte riktigt varför jag råkade på den - förmodligen en biverkan av min obotliga nyfikenhet. Tur det, kan man säga. Och tur också att ett av de där stora läkemedelsföretagen utvecklat nästa generation, den här gången ett läkemedel riktat mot just nervsmärtor, inte en epilepsimedicin som också råkar vara bra smärtlindring för såna som jag...

Medicin är nödvändigt för att jag ska kunna ha ettliv. För att jag ska kunna jobba, och klara av min vardag, måste jag proppa i mej en hel del piller. Men jag är också väldigt medveten om att varje medicin med verkan har biverkningar, och jag har full koll på mina piller.

Det hade jag inte förr. Och var nära döden. Att tänka på det nu skrämmer mej, och jag tänker också på alla som litar blint på läkare, som inte lider av obotlig nyfikenhet, och som kanske dör.

Jag lever. Och det är, faktiskt, en slump. En internetslump.

4 kommentarer:

Lenas Värkstad sa...

Hej!

Har varit i samma sits som du, med samma planer.
Har ännu inte hittat någon bra medicin mot mina nervsmärtor som jag haft i snart 8 år. Kan/törs du tala om vad dina piller heter? Jag blir otroligt nyfiken...
kram

Mummel sa...

Jodå, de heter lyrica!
Jag tar dem i kombination med annat, ska jag säga, har plåster (norspan) och tar också mirtazapin till kvällen - ganska ny kombination, det är ju tyvärr så att man med jämna mellanrum får lov att ändra medicinering eftersom man ju bygger upp tolerans.
Men utan lyrican fungerar jag inte. Råkade hamna mellan recept en gång, och det var alldeles hemskt - då förstod jag verkligen vilken hjälp jag har av den medicinen...
Ganska dyr fortfarande, men värd vartenda öre, och vi har ju faktiskt sån tur att det finns högkostnadsskydd för mediciner.

Lenas Värkstad sa...

Hej och tack för ditt svar
Tyvärr hjälpte det inte mig för jag har testat Lyrica utan effekt, jo biverkningar men inte positivt.

Just nu tar jag Metadon, Gemadol (en typ av Tradolan) kombinerat med Panodil. Ingen större hjälp av det heller, men törs inte sluta.

Jag har även en baksträngsstimulator inopererad ( typ TNS direkt på nerverna i ryggen). Inte ens det hjälper.

Börjar bli ganska desperat nu....

Mummel sa...

Isch...
Jag hade jobbiga veckor till att börja med med lyrican, det var nog uppåt en månad, men som sagt: när jag blev utan några dagar insåg jag hur mycket av smärtan de dämpade...

Jag är aldrig helt smärtfri, och tar ganska ofta oxynorm mot genombrottssmärtor, men kan hålla mej på benen och jobba en hel del. Alltid något!

Hoppas att du kan hitta fram till någon kombination som funkar bättre än det du har nu!

<