måndag 19 april 2010

Misstag att inte pressa

Har haft sån ångest senaste veckan, känt mej ledsen och deppig, tänkt en hel del helt bisarra tankar om att jag nog inte borde få ha det så här bra, att jag nog borde säga till min käraste att det är lika bra att vi lägger ner alltihop, att den här sjukskrivningen kommer att bli det som knäcker ekonomin till syvende og sidst, att...

Ja, med sånt. Mycket mer sånt.

Igår fick jag hem dottern, och insåg ännu en gång att det är hennes ångest jag känner, och sen får folk tro vad de vill om sannolikheten i detta uttalande.

Det kommer fram att hon givetvis inte fixat att ta hand om sin ekonomi, hon blev ju avskriven från soc då hon for till senaste behandlingshemmet i vintras, och det bestämdes vid vårdplanering efter nyår att hon ska över från barn- och ungdom till vuxen eftersom 20-årsdagen närmar sej.

Inget har hänt. Givetvis. För hon står ju där utan kontaktperson som hjälper henne med myndighetskontakter, med räkningar, med planering...

Så nu vågar hon inte vara hemma, säger hon, nu tror hon att kronofogden ska komma och knacka på närsomhelst, och hon har ingen aning om vad hon ska ta sej till.

Så vad kan jag göra? Jag kan peppa henne, inte mer. Jag kan tala om för henne att hon givetvis kan skaffa internetbank - och beskriva exakt hur. Att hon kan gå till biblioteket och boka en gratistid för att betala räkningar. Och jag kan ge henne numret till soc-receptionen där de kan lämna en lapp till en handläggare som kontaktar henne så att hon slipper ringa upp.

För hon fixar inte att ringa upp människor hon inte känner.

Det går runt runt runt och det går snabbt åt pipan.

Vad hjälper det då att jag säger att hon måste ta det här nu, att den ångest det innebär att be om hjälp i rimlighetens namn inte kan vara mer än en mild västanfläkt jämfört med ångesten det innebär att gå omkring med detta hängande över sej???

Idag gick hon till banken. Idag sa hon att hon ska ta kontakt med soc. Och jag känner att jag just nu har gjort allt jag kan, men att det inte är nog, aldrig är det nog, alltid kommer det nytt och mera och jag blir mer och mer förtvivlad eftersom jag aldrig nånsin räcker till.

Igår grät hon som en liten unge och sa att mamma, jag orkar inte, jag vill inte vara vuxen, jag klarar ju inte av det, och jag tänkte att jag vet precis vad du menar - jag klarar inte heller av att vara vuxen, att vara mamma.

Jag klarar inte av det. Och ändå fortsätter jag. Varför fortsätter jag?

3 kommentarer:

Yvonne sa...

Ja varför fortsätter du...???
Vilken valmöjlighet har du???? Det finns få - om ens någon valmöjlighet... Fast det visste du nog redan om jag inte tagit helt fel!
Nå, skickar en styrkekram ändå och en extra tanke!

Mummel sa...

Just så.
Det finns ju nämligen inget val!
Men: hon har gjort det! Hon har GJORT det jag sagt att hon måste, och jag är så stolt och lycklig att jag gråter för den saken...
Det kan gå. Det är definitivt otroligt glädjande och hoppingivande att hon tar ett sammanbrott (misstänker att hon rispade sej i natt...) men sen faktiskt hittar kraften att se att det mamma säger kan vara rätt: att hon faktiskt gör sitt liv lättare om hon tar de här jobbiga punktinsatserna.
Men fy för fan vad det är hemskt att bara lämna över... Jag vill ju göra allt, hjälpa henne med allt, fixa allt - men jag vet ju att jag bara förstör för henne om jag "mammar" henne...
Tack för kramen, den behövdes.

Yvonne sa...

Åh, så bra att hon har gjort det hon måste! Du har all rätt i världen att vara jättestolt över henne, för hon lär för varje sån sak hon gör - och ditt ansvar lättar (något milligram...) lite grand iallafall. Ha det bra - hoppas det fortsätter med (små) framsteg!

<